Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 18:45 - 100 любими фантастични книги
Автор: kiberdanna Категория: Забавление   
Прочетен: 1130 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.06.2010 18:46


71 - 80

71. "Азизел" - Азик Азимов. Един различен Азимов, тук главният му герой е...демон. Малък, няколко сантиметров, научно обяснен, но демон. Азизел обратно на дявола на Гьоте, който "все към зло се стреми, а добро постига", все добро иска да направи, но все големи неприятности създава. Всяка глава е отделен разказ, завършващ с толкова комичен съспенс, че прилича на един огромен, добре разказан виц.

 72. "Мъртва зона" - Стивън Кинг. След две мозъчни травми героят придобива екстрасензорни способности, достатъчно му е едно ръкуване за да разбере много за човека срещу него, да отгатне част от настоящето му и да надникне във вътрешния му свят. Хоби му е да се ръкува с кандидати за политици. Сред тях открива един гении на злото. Не може да го спре по друг начин, освен да го убие. Трябва ли в името на едни свои принципи, драстично да престъпи други? Може ли да бъде оправдан един терористичен акт? Отговорът е в книгата. 

73."Самите богове" - Азик Азимов. Една необикновена алюзия с триединството на бог. Свят с триполови създания, които се търсят, но хармония могат да открият когато се постигне най-трудното и се съберат трите, за да се слеят и превърнат в следващото стъпало на разумното си съществуване: твърдите.

74. "2001 - първа космическа Одисея" - Артър Кларк. Не съм фен на толкова хард, хард-научна фантастика, но този образец просто не може да се пропусне, въпреки, че отдавна мина 2001 година, а космическо пътешествие според от Артър Кларк, все пак се  осъществи, но само от части. Освен многочлените групови полети, друго като че ли не се е сбъднало, но самото описание, с подробностите, сякаш се случва далеч преди 2001 година и поставя началото на цели течения във фантастиката. 


75. "Щамът Андромеда" - Майкъл Крайтън. Бактерологична криза, изпусната е от военна лаборатория много опасна разработка. Унищожителна пандемия. Как действа екипа за да я предотврати. Пренася те в действието, чете се сякаш се гледа особено напрегнат документален филм. 

76. "Фабрика за Абсолют" - Карел Чапек. Отново антимилитаристична книга на големия чешки фантаст. В промишлен център е създадена машина, която като страничен ефект, създава около себе си чувство за религиозна екзалтация. В началото разбира се всички си мислят, че тя ще направи по-добри хората и е дар за човечеството, но в последствие предизвиква неизбежните религиозни войни. 

77. "Дърво на вси светии" - Рей Бредбъри. Отново главният герой, както и във "Вино от глухарчета" е Дъг, тоест самия Бредбъри като дете. Действието се развива по Хелоуин, а детските фантазии оживяват, като поетични видения на майстора, върнал се, чрез умелостта на словото си, в най-ранните си впечатления. Красива книга!!!

78. "Онирофилм" - това е сборник от разкази, издаден от библиотека галактика, събрал разказите на най-големите италиански майстори в жанра. Едноименният разказ на Лино Алдини е едно предупреждение и предвиждане в какво ще премине телевизията, как може да обземе живота ни. Чете се...невероятно еротичен е разказа. Тръпки полазват, изживява се, не просто прочита.


79. "Затъмнение 2000" - един затворен кръг, малко общество, останало след крушителна война в подземно скривалище или реещо се в откритият космос. В развитието на трилъра, предположенията са много. Особено силен е завършека: "младостта и мъдростта не са едно и също" , защо ги изрича героя, който би трябвало да е диктатор, до края изглежда като такъв, но такъв ли е. Правото на бунта, борба за власт или борба за справедливост, какво точно води младия човек и изобщо всеки бунтовник. 

80. "Съдба" - Шиничи Хоши. Това вече е най-големият майстор на къс разказ с неочакван край. Смях и шок, къси истории, които разтърсват със своя финал. Невероятен японски автор. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kiberdanna
Категория: Забавление
Прочетен: 128355
Постинги: 61
Коментари: 110
Гласове: 514
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930