Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 16:55 - 100 любими фантастични книги
Автор: kiberdanna Категория: Забавление   
Прочетен: 3355 Коментари: 2 Гласове:
4



31 - 40

31. "Кристин" - Стивън Кинг. Има ли колата характер? Възможно ли е той да е толкова силен, че да доминира над този над водача си? Отговорът и по улиците ни, като видим как една спортна кола, кара кроткият си иначе водач да полудява. Стивън Кинг, майсторски е проследил процеса на зомбиране на човека от машината.

32. "Бягащият човек" - Стивън Кинг. Една от по-ранните и може би не най-сполучливи творби на майстора. Антиутопия, което му е нетипично, но сюжета с риалитито в което беглец залага живота си, за да спечели наградата от телевизионно шоу е все по-близък до сбъдването си.


33. "Двеста годишният човек" - Азик Азимов. Може ли технологично - научното, философското и поезията да са толкова равнопоставени в един фантастичен сюжет и всички да са на такава висота, че да е трудно да се определи, кое доминира? С тази книга Азимов показва, че може. Робот, който се стреми да се превърне в човек. За да живее, той трябва да приеме и неизбежността на смъртта.

34."Звездни дневници" - Станислав Лем. Иион Тихи - космически авантюрист, а приключенията му по-скоро забавни небивалици: парадоксални, остроумни, с чувство за хумор и свобода на фантазията, която единствен друг, май си е позволил само Дъглас Адамс.

35. "Машината на времето" - Хърбърт Уелс. За тази книга може да се говори с вълнението, след осъзнаването, какво наследство е оставила. Десетки хиляди са пътешествията във времето след нея, но тя е първата...С едно, изключение, което ще е следващата книга в списъка ми.

36. "Един млад янки в двора на крал Артур" - Марк Твен. Един предобраз на пътешествениците във времето, но тук прехвърлянето е след удар в главата, а книгата е по-скоро сатирична отколкото фантастична.

36. "Война на световете" - Хърбърт Уелс. Отново началото на традиция в научната - фантастика. Космическите нашествия. Марсианците нападат земята. По-късно в драматизация на Орсън Уелс, последиците и паниката, че това се случва наистина, ще са фатални за много хора. По-опасните извънземни си остават в главите ни.

37. "Островът на д-р Моро" - Хърбърт Уелс. Отново традиция в научната фантастика. Биологичните експерименти. На самотен остров, ексцентричен учен, по оперативен път променя биологичния вид и създава ужасяващи хибриди.
38. "Изгубеният свят" - Артър Конън Дойл. Група от авантюристи е останала изолирана на плато, пълно с останали живи праисторически животински видове. В много отношения е по-добра, в далеч по-добре изпълнената в техническо отношение ултра - модерна реплика на Майкъл Крайтън.

39. "Драконът от Луалаба" - Петър Бобев. И като стана въпрос за оцелял праисторически звяр, просто не мога да пропусна този приключенски детски - юношески шедьовър, в който приключенията са далеч по-задъхани и от "Изгубеният свят", а и повечето световни шедьоври в приключенската литература. Един тиранозавър в централна Африка, съкровище, сблъсък между злото и доброто. Всичко, което е в традицията на жанра.

40. "Джурасик парк" - Майкъл Крайтън. И все пак най-сериозната, най-добре изпълнена "динозавърска история" е първият том на книгата "Джурасик парк". Отново майстора на тепнологичния трилър ни поставя в смразяващи дъха условия. Клонирани динозаври предвидени за развлекателни цели се освобождават и се превръщат в най-страшния кошмар за героите.



Гласувай:
4



1. valben - Поздравявам те!
05.06.2010 18:50
"Бягащият човек" на Ст. Кинг е твоето идеално попадение в тази десятка. Много читатели даже не знаят за съществуването на този малък шедьовър. Не искам никого да ангажирам с моето мнение, но на мен ми харесва изключително много.
цитирай
2. kiberdanna - "Бягащият човек" на Ст. ...
05.06.2010 19:22
valben написа:
"Бягащият човек" на Ст. Кинг е твоето идеално попадение в тази десятка. Много читатели даже не знаят за съществуването на този малък шедьовър. Не искам никого да ангажирам с моето мнение, но на мен ми харесва изключително много.


Много тревожна, много провокираща и актуален от десетилетия насам сюжет. Колкото и по-различен Стивън Кинг от познатия да е, много, много е добър.


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kiberdanna
Категория: Забавление
Прочетен: 126780
Постинги: 61
Коментари: 110
Гласове: 512
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930