Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 16:43 - 100 мои любими фантастични книги
Автор: kiberdanna Категория: Забавление   
Прочетен: 1648 Коментари: 0 Гласове:
4



21-30

21. Планетата на маймуните - Пиер Бул. Семейна двойка космически туристи попадат на записи в които други космически пътешественици, разказват за планета в която в следствие технологичния прогрес човечеството е деградирало, а маймуните имитирайки хората, заемат тяхното място. Съспенсът на романа е неповторим, не е пресъздаден в нито една от екранизациите по него.

22. Отровата на Алкория - Дан Дасие. Наркотиците превръщат човек в чудовище, единственото спасение е любовта. 

23. Хепарион - Дан Симънс. Е, подобна сага, не може да се резюмира. Шрийка - един ултрамодерен дявол, тялото на злото, по следите на който тръгват петима натоварени с мисия. Кръстоидът - паразитен организъм, под формата на кръст, който не позволява на носителя си да умре. Саморазпятието на свещеника в края на първа част е разтърсващо. Такова при каквото не може да умре, а само страда, за да се спаси от кръстоида. Алегория на фанатизма, който създава чувство за безсмъртие за да лиши от живот. В следващите томове книгата става все по-приключенска и философската линия отстъпва пред екшъна. 

24. Прогресорите и странниците - Аркадии и Борис Стругацки. Сага с много заглавия, в която съветският супермен е много фино иронизиран, още по време на тоталитарния режим. Прогресорите, всъщност са си агресори, а читателя постепено започва да чувства неприязън към положителния герой. 

25. Луните на Юпитер - Азик Азимов. Космическият детектив Дейвид Лъки Стар. В едно от фантастично - криминалните си приключения. Чете се със затаен дъх. 

26. Стоманените пещери - Азик Азимов. Друг фантастичен детектив на суперпотентния творчески фантаст, Елайджа Бейли, но тук вече роботиката. Отново трите й закона

1. Роботът е длъжен да се грижи за безопасността на човека. 
2. Роботът е длъжен да изпълнява заповеди на човека, ако това не протеворечи на първи закон. 
3. Роботът е длъжен да се грижи за своята безопасност, ако това не е в противоречие с първи и втори закон. 

Партньорът на детектива, в случая е андроид. 


27. Аз, роботът - Азик Азимов. Класика, сборник разкази в които се поставят тези три основни закони на роботиката, които оставят белег върху цялата научна фантастика, оттук - насетне. 


28. Свят на смъртта - Хари Харисън. Трилогия. Не съм фен на милитари фантастиката, но тази книга е добър неин образец. Много приключения, мъжество, а и философска нишка. Третата ми хареса най-много. Има нации които чезнат само защото са спечелили война. Като хуните.  

29. 451 градуса по Фаренхайт - Рей Бредбъри. Това е температурата при която гори хартията. Отговаря на двадесет процентовото ДДС върху печатните издания у нас. Система която се опитва да унищожи книгите, защото оскотелия народ се управлява по-лесно, а единиците му се заблуждават, че са щастливи. 

30. Ветровете на времето - Чад Оливър. Космически пътешественици, търсят братя по разум, но всяка планета на която е имало разум се е унищожила с войни. Много размисъл. 


Тагове:   мои,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kiberdanna
Категория: Забавление
Прочетен: 128332
Постинги: 61
Коментари: 110
Гласове: 514
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930